18 Nisan 2018 Çarşamba

TEVİTÖL NEDİR?

TEVİTÖL 

ve

 üstün yetenekli öğrenciler


Türk Eğitim Vakfı TEV, Türkiye’nin en köklü ve en güçlü sivil toplum örgütlerinden biri. TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi TEVİTÖL de üstün yetenekli ve üstün zekâlı öğrencilere yönelik eğitim veren, Türkiye’nin bu alandaki tek öğrenim kurumu. Üstün yetenekli ve üstün zekâlı çocuklar ise IQ’ları 130’un üzerinde olan seçkin öğrenciler. Nüfusun yüzde 2’sini oluşturuyorlar.
Ülkeler için en büyük servet, üstün yeteneğe ve üstün zekâya sahip çocuklar. En değerli madenden daha değerliler. Ama tabii keşfedilip işlendikleri takdirde. Yoksa, çoğu zaman hiç farkına varmadan heba olup gidiyorlar.
Hafta sonu, 50’ye yakın seçkin isimle iki gün boyunca, Arama’cı Oğuz Babüroğlu’nun moderatörlüğünde oturup bu konuları konuştuk.
Müthiş bir beyin fırtınası oldu. İş dünyasından gelenler kendi bakış açılarıyla, üniversitelerden gelenler akademik bir yaklaşımla, liselerden gelenler gözlemleriyle, sivil toplum örgütlerinden gelenler de toplumsal değerler çerçevesinde, önce mevcut durumu değerlendirip ardından da yeni öneriler getirdiler.

Üstün ve özel yetenek?
Toplantının konularını ve gelinen noktayı irdelemeden önce isterseniz gelin, üstün ve özel yetenekli çocukların temel özelliklerini ele alalım ve sonrasında da bu potansiyellerini nasıl değerlendirilebileceğine yönelik görüşleri paylaşalım. İşte farklılıkları:
-  Yüksek bellek kapasiteleri
-  Yaratıcı ve keşfedicilikleri
-  Gözlem güçleri
-  Geniş hayal dünyaları
-  Sürekli sorgulamaları
-  Sıradan sorunlar yerine büyük sorunları çözme istekleri
-  Zihinsel ve fiziksel yüksek enerji düzeyleri
-  Çevreleriyle kolay ve iyi iletişim kurmaları
-  Hızlı öğrenme, üstün kavrama ve akılda tutma potansiyelleri
-  Doğru, hızlı, akıcı ve etkili konuşmaları
-  Analiz ve sentez yetileri
-  Entelektüel merakları,
-  Lider özellikleri
-  Mizah güçleri
Bazen çok çelişkili durumlar da yaşanabiliyor.

TEVİTÖL
TEVİTÖL, 1991’de Sezai Türkeş tarafından kuruldu. Eşinin (İnanç) adı verildi. 1993’te öğretime başladı. İlk yıllarda 5. sınıftan sonra, şimdi ise 8. sınıftan sonra öğrenci alıyor. İlk mezunlarını 2000 yılında verdi. 2001’de TEV’e devredildi. Gebze’de 416 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu. Halen 98’i kız, toplam 201 öğrencisi var. Bugüne kadar toplam 295 mezun verdi. Mezunları gerek Türkiye’de gerek yurtdışında çok iyi üniversitelere girdi. Öğrencilerinden çok önemli bir bölümü tam ve kısmi burslu olarak öğrenim görüyor.

Geleceğe yönelik beklentiler
Uzunca tartışmalardan sonra belirlenen taslaktaki temel amaç şöyle: Üstün yetenekli öğrencilerin, uluslararası standartlarda öncü özellikleriyle alanlarında fark yaratmalarını sağlamak.
Peki ya misyon? İşte birkaç satırbaşı:
-  Okulumuzun temel hedefi, üstün zekâ ve yetenek sahibi gençlerin yaratıcı ve üretken bireyler olarak topluma hazırlanması, kendilerine güveni tam lider adayları olarak yetiştirilmesi...
-  İleri teknoloji ve endüstrileşmenin gerektirdiği bilim alanlarının yanı sıra sanat ve tüm toplumsal konularda iyi yetişmiş, yüksek kabiliyette ve çok yönlü olarak topluma hizmet edecek bireyler yetiştirilmesi...
Toplantıda, bazen toplu halde, bazen de gruplara ayrılarak öğrenci alımından mezuniyet sonrasına kadar pek çok konu ele alındı. Farklı fikirler ortaya kondu, farklı öneriler dile getirildi. Amaç, elbette okulun mevcut pozisyonunu değiştirmek değildi. Tüm arayış ve sorgulamaların hedefi, TEVİTÖL daha ileri nasıl gidebilir ve dünya markası haline nasıl gelebilir’e yönelikti.
Benzeri arayışlar, her öğretim kurumuna özellikle önerilir. Zaman zaman öğrencileriyle, velileriyle, dışarıdan insanlarla, bazen de tümüyle birlikte beyin fırtınası yapmalarında yarar var. Tabii havanda su dövmeden ve söyleyecek lafı olanlarla. Yoksa kafalar daha da karışır! Ayrıca her türlü eleştireye de açık olmaları gerekir.
Özetin özeti: TEVİTÖL, aklınızın bir köşesinde bulunsun. Belki bir yakınınıza önerebilirsiniz, belki de katkıda bulunabilirsiniz. Bu konuda TEV ve TEVİTÖL en doğru adres olacaktır. (tev.org.tr, tevitol.k12.tr)
Abbas GÜÇLÜ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder