27 Kasım 2013 Çarşamba

BAKMAK, GÖRMEK...

Bakmak zor iş, görmek daha da zor iş...
Başka açılardan bakmak, başkasının gözüyle görmekten bahsettik de bugün aklıma geldi bu anı...

3 yıl önce Ankara'dayız. Bir AVM'de yemek yiyoruz. Kızım tuvalete gitmek istedi. Bende etrafıma bakıp  o tavanlardan sarkıtılan ve kocaman yazılmış yazılardan aradım. Baktım ilerde var. Hemen gösterdim kızıma " Bak dedim orda kendin gidebilirsin" Kızım etrafına bakınıp hani nerde dedi. Ben dikkatli baksana kızım işte şurda yazıyor diye tekrar gösterdim. Kızım ben öyle bir şey görmüyorum dedi. Nasıl görmediğine neden daha dikkatli bakmadığına biraz da kızarak tekrar gösterdim. Ve yine görmediğini söyledi. Bu kez içimde tuhaf bir şey oldu " Hayır dedim ya hayır olamaz şaka yapıyor ya da beni kızdırmaya çalışıyor. Tekrar tekrar aynı dialog yaşandı ve sonunda anladık ki gerçekten görmüyordu. Şok şok şok!!!
Şaşkın üzgün kızgındım. Kendime kızgındım. Nasıl bir anne idim? Neden bunu daha önce fark etmemiştim. Kızım gerçekten de 4-5 metre ilerisini görmüyordu. Ard arda sorular sormaya başladım. Aslında ona sormuyor kendimle konuşuyordum. Kızımın kimbilir ne zamandır yaşadığı sıkıntıdan bi haberdim. Ve kimbilir ne zorluklar yaşamıştı...  Yavrum benim sen ne yaptın bu zamana kadar dedim.Görmeden nasıl devam ettin? Sınıfta ne yaptın? Tahtayı nasıl gördün? Ödevlerini nasıl yazdın?
Arkadaşlarımın defterine bakıyordum. onlara soruyordum dedi.
Peki neden daha önce bana söylemedin? Neden bu sıkıntını paylaşmadın dedim.
Anne ben herkes benim gibi görüyor zannettim dedi....
Sustum kaldım...
Evet nerden bilecekti... Kimse başkasının gözüyle göremiyor sonuçta değil mi....
O  görme sorunu yaşadığını  anlayamamıştı. Ben göremediğini anlayamamıştım. Üzgündüm çok üzgündüm.

Ben gördüğümü bilirim diyoruz ya... Bazen görmüyoruz ki...  Her zaman her şeyi görmek kolay değil... Hiç kolay değil... Kaldı ki nasıl baktığın önemli, nereye baktığın önemli, ne için baktığın önemli, ne görmek istediğin önemli...
Hele de bazen başkasının  gözleri ile bakabilmek, onun kulakları ile duyabilmek... Onun olduğu yerde olmak önemli....

2 yorum: